Wednesday, January 17, 2007

Malzemeler

Ekmek yapımında kullanacağınız her bir malzemenin kalitesi , özellikleri sonucu etkileyecektir. Malzemelerimizi seçerken özenli olmamız, uzun süre evde veya market raflarında beklemiş ürünleri, bozulmaya yüz tutmuş malzemeleri kullanmamız gerekmektedir

Tüm malzemelerin seçimi önemli olmasının yanı sıra bildiğiniz gibi ekmeğin temeli un ve sudan oluşmaktadır bu nedenle bu malzemelerin kalitelerinin ve özelliklerinin alacağınız sonuç üzerindeki etkisi daha fazladır.Bu nedenle özellikle un ve su seçimlerinizde oldukça seçici olmanız gerekmektedir.

Aşağıda sıralanan özelliklere sahip un ve suyu tercih etmeniz durumunda daha da lezzetli ekmekler elde edebilirsiniz.

Un:

Ekmeklik un , teknolojik özellikleri ekmek yapımına uygun buğdayların öğütülmesiyle elde edilen buğday unudur.

Kullanacağınız unu satın alırken öncelikli olarak üretim tarihine bakmalısınız. Son bir hafta içinde üretilen unları tercih etmeyin , üretim tarihi üzerinde en az 15 gün geçmiş unları tercih edin .
Üretimden hemen sonra unlar ekmek yapımında kullanılmamalıdır, paketi içinde en az 15 gün dinlenmiş unlar kullanılmalıdır.

Ayrıca seçeceğinizi unu paketindeki bilgilerden kül oranını ve protein oranı da kontrol edebilirsiniz. Alacağınız unun maksimum kül oranı %0,55, minimum protein oranı ise
%10,5-11 olmalıdır.

Evde açık paket unları ağzı tamamen kapalı hava almayan kap veya kavanozlarda saklamalısınız böylece ununuz daha uzun süre taze kalacaktır.

Maya
Bu iki temel malzemenin yanı sıra ekmeğin kalitesini etkileyecek bir diğer malzemede mayadır. Mayalar yaş maya ve kuru maya olmak üzere iki çeşittir. Ekmek makinesinde ekmek yapımında mutlaka kuru mayalar tercih edilmelidir. Fırında ekmek yapımında ise tarife bağlı olarak yaş maya kullanılabilir.

Kuru mayalarında toz ve instant maya olmak üzere 2 ayrı çeşidi vardır. Bu kitapta verilen tariflerde çoğunlukla kuru maya olarak instant maya kullanılmıştır.

Kuru mayaların ılık su içinde eritilmesine, mayalandırılmasına gerek yoktur, direkt olarak malzemelerin içine eklenebilir. Makinede ekmek yapımında kuru maya , kuru maya olarak da instant maya tercih edilmelidir. Elinizde instant maya yok ise aşağıdaki oranları kullanarak tarifte verilen instant maya yerine toz maya miktarınızı ayarlayabilirsiniz.

1,25 tsp kuru maya = 1 tsp instant maya

No comments: