Wednesday, January 17, 2007

Ekmek yaparken nelere dikkat etmeliyiz…

Malzemelerin oda sıcaklığında olması

Ekmek yaparken dikkat edilmesi gereken temel kural maya hariç tüm malzemenin oda sıcaklığında olmasıdır.Çok sıcak veya çok soğuk malzeme kullandığınız taktirde hamurunuz kabarmayacaktır.

Sadece mayayı direkt buzdolabından çıkartarak kullanabilirsiniz, bunun hamurun kabarmasına bir etkisi olmayacaktır.

Ekmeğin tekneden çıkartılması
Ekmeğiniz piştikten sonra makinenizin kapağını açık tutarak öncelikle ekmeğinizi burada 10 dakika kadar dinlendirin daha sonra ekmeğinizi tekneden çıkartın ve tel bir ızgara üzerine alarak burada da tamamen soğuyana kadar ekmeğinizi bekletin.
Ekmeğinizi tamamen soğuduktan sonra dilimleyin.

Makinede pişirdiğiniz ekmeklerin üzerini soğumaya bıraktığınızla bezle örtmenize gerek yoktur, makinede pişen ekmek yeterince yumuşaktır. Sadece fırında pişirdiğiniz ekmekleri dışarı çıkardığınızda üstlerini örtmeniz gerekir aksi taktirde ekmeğiniz sert olacaktır.

Artan mayanın saklanması

Açık paket içindeki kuru veya instant mayanızı ağzı hava almayacak şekilde kapanan kavanozların veya kapların içine koyarak derin dondurucunuzda uzun süre saklayabilirsiniz.
Derin dondurucuda saklanan mayaların aktivasyonu durdurulacağından uzun süreler mayalarınızı taze olarak muhafaza edebilirsiniz ancak dışarıda bekletilen pakette kalan fazla mayalar dışarıda bekletildiği taktirde çok kısa süre içinde bozulacaktır, etkisini kaybedecektir.

No comments: